27 Eylül 2007 Perşembe

Garantör ülke İngiltere'den daha aktif bir tutum bekliyoruz

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, garantör ülke İngiltere'den Kıbrıs meselesi konusunda daha aktif bir tutum beklediklerini, bunun sağlanması için söz konusu ülkedeki temaslarını önümüzdeki dönemde yoğunlaştıracaklarını söyledi.
İtalya'daki temaslarını tamamladıktan sonra New York'a gitmeden önce bir günlüğüne Londra'ya giden Avcı, burada düzenlediği basın toplantısında çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.
Londra'da bulunduğu süre içinde Kıbrıs temsilciliğinin kuzey Londra'da bir ofis açması konusundaki girişimleri takip edeceğini ve İngiltere'de daha yoğun diplomatik temaslara olanak sağlayacak lobi faaliyetleri konusunda girişimler başlatacağını belirten Avcı, son günlerde KKTC ile Suriye ve İtalya arasındaki siyasi ilişkilerin önem kazandığına işaret etti.
Suriye ile 4-5 aydır yoğun ilişkiler yaşandığını, kendisinin iki kez söz konusu ülkeyi ziyaret ettiğini, iki ülkenin iş adamları, üniversite çevreleri ve ticaret odaları arasında da temaslar sağlandığını hatırlatan Avcı, bu çerçevede Lazkiye ile Gazimağusa arasında gemi seferlerinin başlatıldığına dikkati çekti. KKTC'ye gelen Suriyeli ve diğer ülkelere mensup yabancıların işgal altında perişan bir ülke beklerken, gayet modern gelişmekte olan bir ülke görüp şaşırdıklarını kaydeden Avcı, Suriye ile kurulan ilişkilerin ardından Rum yönetiminin kendisinden bekleneni yapıp, Suriye yönetimine nota verdiğini söyledi.
Aynı şekilde Karpaz'dan Lazkiye'ye yüzen Suriyeli rekortmen yüzücünün de nota kapsamına alındığını hatırlatan Bakan Avcı, "KKTC'den koşan, yürüyen, şarkı söyleyen folklor oynayan kimseye tahammülleri yok. Bunun yanlışlığını ortaya koyuyoruz. İkili ilişkiler böyle yürütülemez"dedi.
Beklentilerinin Suriye'nin kararlı durması olduğunu da vurgulayan Avcı, Rumların biri eski iki İtalyan milletvekilinin KKTC vatandaşı olmalarıyla ilgili olarak da bu ülkeye nota vermeye hazırlandıklarını ifade etti.
Avcı, iki İtalyan milletvekilinin bu tercihleriyle KKTC'ye yapılan haksızlığın kabul edilemez olduğunu, Kıbrıslı Türkler'in seslerinin duyulması gerektiğini anlatmak bu sesi AB'ye duyurmak için çaba gösterdiklerini belirtirken, Avrupa birliği içinde de bazı sıkıntılar bulunduğuna işaret etti.
Bütün sıkıntının AB'de oy birliğiyle kararların alınması gerekliliğinden doğduğunu, Rumların AB'ye tek taraflı kabulünün en büyük hata olduğunu belirten Avcı, bunun artık AB liderleri tarafından da görülüp kabul edildiğini ifade etti.
Avcı, bütün bunların AB'de sistemin tıkanmasına yol açtığını söyledi.
KKTC vatandaşı olan biri eski iki İtalyan milletvekilinin artık KKTC'nin sesini AB'de de duyuracağını bu sesin her geçen gün daha da yükseleceğini ifade eden Avcı, İtalya'daki görüşmeleri sırasında doğrudan ticaret tüzüğü başta olmak üzere bütün temel sorunları anlattığını söyledi.
Dış politikada proaktif bir tutum başlattıklarını, artık Lefkoşa'dan siyaset yapma dönemini kapattıklarını da belirten Avcı, "çünkü Rumlar bizim koyduğumuz her tuğlayı yıkmaya çalışıyor ve bu güce de sahipler. Onun için durmayız, duramayız" dedi.
Yurt dışına çıkıp dertlerini anlatmadıkça kimsenin gelip Kıbrıs Türkünün sorunlarıyla ilgilenmesini bekleyemeyeceklerini de belirten Avcı, önümüzdeki dönemde garantör ülke İngiltere'de de üst düzey temaslar sağlamak için girişimler başlattıklarına işaret etti.
Avcı, bir soru üzerine Suriye'nin Lazkiye-Gazimağusa gemi seferleri konusunda geri adım atmasını beklemediklerini belirtirken, bir başka soru üzerine de KKTC vatandaşı olan İtalyan milletvekillerinin askerlik sorunları olmayacağını, zira daha önce ülkelerinde askerlik görevlerini ifa ettiklerini bildirdi.
Avcı ve beraberindeki heyet bugün BM çalışmaları çerçevesinde görüşmelerde bulunmak üzere New York'a gidecek.


Kıbrıs Gazetesi 27.09.07 Perşembe

Hiç yorum yok: