20 Eylül 2007 Perşembe

Kıbrıs sorunu dini değil, siyasi bir konudur

KIBRIS SORUNU DİNİ FARKLILIKLARA DÖNÜŞTÜRÜLMEYECEK SİYASİ BİR SORUNDUR" ... İngiltere'nin Kıbrıs Yüksek Komiseri Millet, Türkiye Cumhurbaşkanı Gül'ün Kıbrıs'ta "iki devlet ve iki din vardır" yönündeki açıklamasını eleştirdi. Millet, "Britanya Krallığı, Kıbrıs sorununun, dini farklılıklara dönüştürülemeyecek siyasi bir sorun olduğunu düşünüyor" dedi
"BÖLÜNMÜŞLÜĞE VE İKİ DEVLETLİLİĞE KARŞIYIZ"... Peter Millet, "Türkiye Cumhurbaşkanının açıklamaları yardımcı değildir. İngiltere'nin de dahil olduğu BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi üyesi, 8 Temmuz mutabakatının hayata geçirilmesini destekliyor. Bölünmüşlüğe ve iki devlet çözümüne karşıdırlar ve bu yönde çalışıyorlar" dedi
Britanya'nın Kıbrıs Yüksek Komiseri Peter Millet, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kıbrıs'ta "iki devlet ve iki din vardır" yönündeki açıklamasını eleştirdi.
Rum radyosu ve haber ajansına göre, Millet, "Britanya Krallığı, Kıbrıs sorununun, dini farklılıklara dönüştürülemeyecek siyasi bir sorun olduğunu düşünüyor" dedi.
Britanya Yüksek Komiseri, ülkesinin Kıbrıs'ın bölünmüşlüğünü kabul edemeyeceğini ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması hedefiyle özlü görüşmelerin zeminini hazırlanmasına yönelik 8 Temmuz mutabakatını desteklediğini de ifade etti.
Millet, Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyian ile dünkü görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Gül'ün Kıbrıs sorunu ve din konusunda yaptığı açıklamalarla ilgili bir soruya yanıt veren Millet, "Türkiye Cumhurbaşkanının açıklamaları yardımcı değildir. İngiltere'nin de dahil olduğu BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi üyesi, 8 Temmuz mutabakatının hayata geçirilmesini destekliyor. Bölünmüşlüğe ve iki devlet çözümüne karşıdırlar ve bu yönde çalışıyorlar" dedi.
Millet, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin garantör ülkelerinden biri olan Britanya, adanın bölünmüşlüğünü kabul edemez. Biz, iki kesimli, iki toplumlu federal ve siyasi eşitliğe dayalı bir çözümü destekliyoruz" diyerek konuşmasına devam etti.
İngiliz Yüksek Komiseri, ayrıca ülkesinin 8 Temmuz mutabakatının uygulanmasını desteklediğini yineleyerek, İngiltere'nin mutabakatının, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik esnek bir çerçeve teşkil ettiğini de vurguladı.
Karoyian ise Türkiye Cumhurbaşkanı Gül'ün yapmış olduğu açıklamaları kınadı.
Karoyian, "Partimiz ve Britanya Yüksek Komiseri, Gül'ün açıklamalarını açıkça kınadı. Bu, Gül'ün ilk kez dini konuları Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirerek gündeme getirmesiydi. Bu tür koşullar gündeme getirilmemeli, çünkü Kıbrıs sorunuyla hiçbir ilgisi yok" dedi.


Kıbrıs Gazetesi 21,09,07

Hiç yorum yok: