14 Eylül 2007 Cuma

Rusya Büyükelçisi Röportajı

Kıbrıs’ta doğrudan görüşme
– Kıbrıs’a gelirsek, son dönemde orta nasıl bir tablo çıktı?
– Kıbrıs’ta siyasi çözümü yaklaştıran her adımı takdirle karşılıyoruz. Doğrudan toplumlararası görüşmelerin başlama olasılığı hepimiz için çok önemlidir. Bunun gibi çatışmalara ilişkin temel yaklaşımımız, bir çözümün yaşayabilir olması için, taraflar tarafindan ortaya çıkarılması gerek.
– Kıbrıs’ta referandumdan sonra Türk tarafımağdur olmadımısizce?
– Kıbrıs konusunda bardağın boş tarafi-na bakmak hakkınızdır. Ama bir de bizim taraflınızdan bakın. Referandumda Türk-lerin çözüme yönelik katkısı Rusya tara-findan takdirle karşılandı. Dışişleri Bakanımız Lavrov, İstanbul’da Talat ile görüştü, Sayın Putin’in açıklaması oldu, Kuzey Kıbrıs ile kültürel ilişkileri, belediye ilişkilerini ve turizmi de geliştirmeye hazırız. Bunlar referandumun sonucunda ortaya çıkmıştır. BM’nin rolünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Genel Sekreterin iyi niyet misyonundan, görüşmelerin koşulların uygun olduğunda başlamasından yanayız. O koşullar, sadece doğrudan temaslar sırasında ortaya çıkabilir.
– AB’nin tutumu, dengeleri bozmadımı?
– Bakış açısına bağlı bir soru. Sizden farklı bakıyoruz. Fikrimizce AB’nin Kıbrıs konusuna katılması doğru bir unsurdur. AB Kıbrıs’ta siyasi çözümden yanadır. Taraflardan biri, AB üyesi olunca, AB’nin bu konuda daha aktif olduğunu görüyoruz. Kıbrıs sorununun bir sihirli değnekle çözüleceğini sanmamak gerekir.


Rusya Büyükelçiliği Röportajı Bahadır Selim Dilek 30 Mart 2006

Hiç yorum yok: