23 Eylül 2007 Pazar

Suriye'den, KKTC pasaportuna işlem

Gazimağusa-Lazkiye limanları arasındaki feribot seferlerini 28 yıl sonra yeniden başlatan Suriye, KKTC pasaportlarına giriş-çıkış damgası vurdu ve bu pasaportu tanımış oldu
Sefa KarahasanSuriye, KKTC ile arasında 28 yıl aradan sonra tekrar başlayan feribot seferlerine katılan Kıbrıslı Türklerin "KKTC pasaportlarını" tanıma yönünde önemli bir adım attı ve pasaportlara Suriye'ye "giriş-çıkış" mührü vurdu. Dışişleri Bakanı Turgay Avcı bu gelişmeyi, "Tarihi bir olay" olarak değerlendirdi. Suriye Denizcilik Odası Başkanı Abdulkadir Sabıra da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının Suriye'ye girişlerinde diğer ülke vatandaşlarına uygulanan prosedürün uygulanacağını ifade etti.
'Açılımlarımız sürecek'KKTC'nin Gazimağusa Limanı ile Suriye'nin Lazkiye limanları arasında 1978-1979 yılları arasında yapılan ve bir yıl süren feribot seferleri, 28 yıl aradan sonra Suriye tarafından dün yeniden başlatıldı. Suriye'ye yapılacak olan ilk sefer dolayısıyla Gazimağusa Limanı'nda düzenlenen törene gelerek yolcuları uğurlayan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, "Rumların uzlaşmaz tutumu devam ettiği sürece biz de açılımlarımızı sürdüreceğiz" dedi. Avcı, Lazkiye'ye başlayacak olan yeni seferlerin ticari, turistik, kültürel ve eğitim alanlarındaki ilişkilerin artırılması, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve iki halkın kaynaşması açısından önemli olduğunu vurguladı.Dışişleri Bakanı Avcı, bu seferlerin sadece KKTC ile Suriye arasındaki ilişkilerin değil, KKTC ile bölgedeki diğer ülkelerin ilişkilerini de olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.
İlk sefer tanıtım amaçlıGazimağusa Limanı'ndan başlayan ve tanıtım amacıyla yapılan ilk feribot seferine, basın mensuplarının yanı sıra işadamları, turizm acenteleri temsilcileri, KKTC Sanayi Odası ve Ticaret Odası temsilcileri, akademisyenler ve hükümet yetkilileri katıldı. Heyete Suriye Lazkiye Limanı'da, pasaport kontrol sırasında diğer ülkelere uygulanan prosedür uygulandı.Suriye- KKTC arasındaki düzenli seferlerin önümüzdeki bayramdan itibaren başlaması bekleniyor.

Pasaportlara Suriye mührü
Gazimağusa'dan Lazkiye'ye 28 yıl sonra ilk sefer dün yapıldı. Suriye Denizcilik Odası Başkanı Abdülkadir Sabra (sağda) tarafından karşılanan heyet üyelerinin KKTC pasaportlarına Suriye'ye 'giriş-çıkış' mührü vuruldu
.

http://www.milliyet.com.tr/2007/09/23/guncel/axgun01.html

Hiç yorum yok: