18 Eylül 2007 Salı

UBP ile DP, Gül'ün hatırına meclise girecek

UBP: Tüm programa katılacağız
UBP, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün ilk yurtdışı ziyareti olarak geleceği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki tüm programına havalimanından başlayarak katılacağını, bu bağlamda Gül Cumhuriyet Meclis Genel Kurulu'na hitap ederken UBP milletvekillerinin Genel Kurul Salonu'nda olacağını bildirdi.
Bu konudaki açıklama, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu tarafından dün bir saat süren UBP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında yapıldı.
Ertuğruloğlu, devlet bilincine sahip, Türkiye'yi anavatan olarak gören partisinin, "ucube" diye tanımladığı Özgürlük ve Reform Partisi'nin (ÖRP) kuruluş süreci ve Hükümet'te yer alışı nedeniyle yaklaşık bir yıldır sürdürülen Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nu boykotu ile Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Meclis'te konuşmasını aynı kefeye koymadığını söyledi.
Ertuğruloğlu, UBP milletvekillerinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yapacağı konuşma sırasında Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda bulunmasına yönelik kararın oylamaya bile gerek duyulmadan onaylanan bir karar olduğunu da kaydetti.
Tahsin Ertuğruloğlu, bir yıldır sürdürdükleri eylemin, "ÖRP'nin olduğu yerde olmayız" ile bir ilişkisi olmadığını, Hükümet'te (ÖRP'nin hükümet üyeliğinden çıkarılması) değişiklik veya erken seçim kararı alınması halinde Genel Kurul'a katılacaklarını hep söylediklerini, ancak konuyu yeterince anlatamadıklarını ifade etti.
Dün yapılan MYK toplantısının, kendisinin 12 gündür yurtdışında olması nedeniyle önceden planlandığını, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün KKTC'yi ziyareti ve bu bağlamda Genel Kurul'a hitap ederken Genel Kurul'da hazır olup olmamakla doğrudan ilişkisi olmadığını anlatan UBP Genel Başkanı Ertuğruloğlu, bu konunun da gündeme geldiğini ve gerekli kararın oylamaya bile gerek duyulmadan görüş birliğiyle alındığını kaydetti.
Ertuğruloğlu, kişisel nedenler ve Londra Ulusal Birlik ve Dayanışma Derneği'nin beş günlük programı nedeniyle 12 gündür İngiltere ve başkent Londra'da bulunduğunu, dünkü toplantının da bu süredeki temaslarla ilgili olarak MYK'ya bilgi vermeye yönelik olduğunu anlattı.
Ertuğruloğlu, özel nedenlerle 10 Eylül tarihine kadar Londra dışında olduğunu, Londra'da olduğu 10-15 Eylül tarihleri arasında ise Ulusal Birlik ve Dayanışma Derneği'nin organize ettiği iki konferansa katıldığını, ayrıca bazı temas ve incelemelerde bulunduğunu söyledi.
Tahsin Ertuğruloğlu, Güney ve Kuzey Londra olmak üzere verdiği her iki konferansta görüştüğü Kıbrıslı Türkler'de ve Londra Türk Radyosu'ndaki 2 saatlik programında insanların en fazla tepki gösterdiği şeyin; 3 Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG)'li milletvekilinin Londra Temsilciliği'nde düzenlediği basın toplantısında "KKTC'yi tanıtmak politikamız" yoktur açıklaması olduğunu gözlemlediğini kaydetti.
Vizyonu, devlet ve KKTC olan UBP olarak bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini ifade eden Ertuğruloğlu, KKTC egemen devletinin kabul edilmesinin UBP'nın kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.
Tahsin Ertuğruloğlu, kendisi de beş yıl süreyle KKTC'nin Londra Temsilciliği'nde çalışan biri olarak orada yaşayan Kıbrıslı Türklerin sorunlarını çok iyi bildiğini, son ziyaretinde bu sorunların hâlâ ayni şekilde devam ettiğini görmenin kendisini üzdüğünü belirtti.
UBP Genel Başkanı Ertuğruloğlu, Kıbrıslı Türklerin sayısı ve İngiltere'deki dar bölge seçim sistemi nedeniyle önemli bir güç olduğunu, birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi halinde ciddi ve başarılı sonuçlar alınabileceğini kaydetti.
Londra'daki tüm temaslarda CTP-BG ve milletvekillerine özellikle dış politika konusunda eleştiri yönelttiğine dikkat çeken Ertuğruloğlu, orada kaldığı süre içinde İngiltere'deki ana muhalefet Muhafazakâr Parti'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Gölge Bakanı, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi, İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Joan Ryan ve direk uçuşlarla ilgili olarak açılan davanın avukatıyla bir araya gelerek son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi.
DP: Genel kurula katılacağız
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş başkanlığında dün toplanan DP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çarşamba günü milletvekillerine hitap edeceği Meclis Genel Kurulu'na katılma kararı aldı.
Öte yandan DP Merkez Yönetim Kurulu, TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile mecliste temsil edilen siyasi partilerin liderleri arasında Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu'nun makam odasında yapılacak görüşmeye ise, Özgürlük ve Reform Partisi'nin (ÖRP) hazır bulunacağı nedeniyle katılamama kararı aldığını açıkladı.
Demokrat Parti Merkez Yönetim Kurulu, dün saat 17.00'de toplanarak yaklaşık bir buçuk saatlik bir toplantı gerçekleştirdi.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, parti MYK'sının TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulunmak amacıyla toplandığını, çarşamba günü TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşacağı Meclis Genel Kurulu'na oy çokluğuyla katılma kararı aldıklarını açıkladı.
TC Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapacak olmasının özellikle dış dünyaya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne vereceği mesajın önemine dikkat çeken Denktaş, DP'nin bu mesajın önemini kavrayabilecek durumda bir parti olduğunu kaydetti.
"İçteki tüm fikir ayrılıklarına, tüm karşıt duruşlarına rağmen, dışta birlikte verilecek mesajın ne kadar önemli olduğunu bilebilen bir partiyiz" diyen DP Genel Başkanı Denktaş, TC Cumhurbaşkanı'nın TC Devleti'ni temsil ettiğini ve Cumhuriyet Meclisi'nde o devlet adına yapılacak konuşmanın da taraflarından destek göreceğini vurguladı.
Meclis boykotu devam
Yarın Meclis Genel Kurulu'na katılma kararlarının, meclis boykotunun sona erdiği anlamı taşımadığına dikkat çeken Denktaş, "Boykot devam etmektedir. Ama ta baştan söylediğimiz gibi Kıbrıs konusunda bir karar veya hayati öneme haiz bir durum vasıl olursa DP olarak meclise gireceğimizi belirtmiştik. Bu olay da hayati öneme haiz olaylardan bir tanesidir" şeklinde konuştu.
Daha önce DP olarak verecekleri bir seçim önergesi için meclise girdiklerini, ancak boykotu devam ettirdiklerini anımsatan Serdar Denktaş, şimdi de son derece önemli gördükleri bu olay için meclisteki yerlerini alacaklarını kaydetti.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhuriyet Meclis, Başkanı Fatma Ekenoğlu'nun makam odasında gerçekleştirilecek, siyasi parti liderleri ile Gül arasındaki görüşmeye ise katılmayacaklarına işaret ederek, kendilerine davet geldiğinde, görüşmelerin muhalefet ve iktidar parti liderlerinin ayrı ayrı alınması talebinde bulunduklarını, ancak bu taleplerinin kabul görmediğini anlattı.
Denktaş, ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı'yı, mecliste temsil edilen siyasi parti başkanları içinde görmedikleri için bu görüşmeye katılmama kararı aldıklarını da söyledi.
"Meclis Genel Kurulu'nda herkes milletvekili olarak bulunacak. Meclis içindeki bu toplantıya yaklaşımımız da buna göre ayarlanmıştır" şeklinde konuşan Denktaş, ayrıntıların bugün kendi aralarında yapılacak görüşmede belirleneceğini belirtti.
DP Genel Başkanı Denktaş, gerekirse bugün Ulusal Birlik Partisi ile de görüşülerek, meclisteki tutumlarının belirlenebileceğini sözlerine ekledi.


http://www.kibrisgazetesi.com/ 18.09.2007 Salı

Hiç yorum yok: